Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Стручно предавање у Центру за континуирану медицинску едукацију
04.06.2009.
Danas je dr Zoran Dakić u prostorijama Centra za kontinuiranu medicinsku edukaciju Doma zdravlja u Bijeljini održao vrlo zapaženo stručno predavanje na temu:“ Vakcinabilne respiratorne virusne infekcije kod djece i osvrt na aktuelnu epidemiju mumpsa u Bijeljini“. I ovo predavanje je održano pod pokroviteljstvom FAMI-ja u skopu projekta CPD(continuing professional development“.

U vrlo nadahnutom izlaganju dr Dakić je predstavio u kratkim crtama najnovija saznanja o virusu H1N1 i aktuelnoj situaciji što se tiče „nove gripe“ u svijetu i kod nas. Detaljnije se osvrnuo na stručno-metodološko uputstvo koje je izdao Zavod za zaštitu zdravlja Republike Srpske sa naglaskom na edukaciju stanovništva.Zbog aktuelnosti teme predavanju je osim ljekara porodične medicine prisustvovao i direktor Doma zdravlja mr sci. med.dr Zlatko Maksimović.

Zatim je  dr Dakić u osnovnim crtama ukazao na ostale virusne bolesti koje podliježu vakcinaciji kao što su rubella,morbilli, varicella te mumps( zaušnjaci).

U posebnom izlaganju je stavljen akcenat na kalendar imunizacije koje bolesti podliježu obaveznoj vakcinaciji i kako postupiti u slučaju epidemije. Tu je stavljen akcenat na aktuelnu epidemiju zaušnjaka koja je proglašena 25.5.2009.godine na teritoriji opštine Bijeljina. Do sada je zabilježeno 75 slučajeva( zaključno sa 3.6.2009.godine).

Nakon predavanje je bila vrlo sadržajna diskusija sa akcentom na postupak kod trudnica koje budu izložene mogućnosti infekcije kao i načinu transporta i skladištenja vakcina.

Poslije sat vremena u prepunoj predavaonici centra svi smo izašli obogaćeni novim saznanjima i sviješću da jedino stalnim učenjem možemo biti na visini odgovornog i časnog zadatka da brinemo o zdravlju naših sugrađana.

  
Вијести

Вријеме