Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Ујед крпеља

 

Ујед крпеља је данас веома актуелна тема, јер осим по шумама и ливадама, њих данас све више има и по градским парковима. Због тога је потребно препознати ујед и правилно поступити, без панике, али и занемаривања.

 

Епидемиологија
Природно станиште крпеља су крзна и перје животиња, а задржавају се у трави, жбуњу и дрвећу. Хране се крвљу па им је потребно да се закаче на кожу. Највише уједа догоди се од раног прољећа па све до касне јесени, када је човек највише у природи, професионално или рекреативно. Већина уједа је безопасна, слично убоду комарца, некад и без симптома, а некад се десе и на делу тела који не видимо. У нашим крајевима је око 30% крпеља заражено бактеријом Borelia burdorferi која може довести до појаве Лајмске болести, тако да је крпеља ипак потребно извадити са коже.

 

Прва помоћ

Одстрањивање крпеља треба да се уради без чупања, гњечења, кидања и то када је највећи јер је тада најпогоднији за вађење. Усљед недостатка кисеоника он може да изађе сам, па га не треба увртати, цимати, циједити, бушити или гњечити. Крпеља треба извадити пинцетом, хватањем рилице (усни апарат), што ближе кожи, а након тога мјесто где је био крпељ дезинфиковати. Уколико не успете да га извадите сами, то треба да уради стручњак у дому здравља или у болници. Не примјењивати никакава средства преко крпеља (алкохол, уље, бензин), јер га то може иритирати и навести да и ако до сада није, након тога у крв ослободи секрет у коме се налази бактерија.


Симптоми
Да би заражени крпељ довео до инфекције он мора провести на кожи најмање 24 сата. Први стадијум болести јавља се непосредно након убода и може бити праћен главобољом, боловима у мишићима, повишеном телесном температуром, грозницом, малаксалошћу и увећањем регионалних лимфних жлезда. На кожи се јавља црвена промјена кружног обилка у чијем центру је место убода у виду макуле тј. бубуљице. То мјесто може бити отечено, топло, ријетко болно. Промјена се све више шири, остављајући у центру подручје нормалне боје коже. Због тога што се шири назива се мигрирајуће црвенило. Јавља се од 1-30 дана након убода, па је зато врло важно мјесто уједа пажљиво пратити наредних месец дана. Код око 50% пацијената исте промјене се могу јавити и на другим дијеловима тијела, а код око 15% пацијената могу и да изостану. Ако примјетите црвенило обавезно се јавите се љекару, добићете антибиотик, чиме ћете у највећем броју случајева спречити развој друге и треће фазе болести које могу довести до оштећења нерава, зглобова, крвних судова итд.

 

Дијагноза
Поставља се на основу клиничке слике и података о уједу крпеља, а потрврђује доказивањем специфичних антитијела у серуму.

 

Препорука
Најбољи начин је да се заштитире од крпеља је да при одласку у природу носите капе, одјећу са дугим рукавима и ногавицама, користите спрејеве против крпеља и детаљно прегледате цијело тијело након боравка у природи.

 

Профилакса
Заштита до четири дана након уједа може да се спроведе хуманим имуноглобулинима, а за трајно изложене особе активна имунизација са три дозе инактивиране вакцине.

 



<< Назад
 
Вијести

Вријеме