Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Опструкција дисајних путева код дјеце

 

Дјеца се могу гушити храном или страним тијелом. Већа страна тијела (дијелови играчака, бомбоне...) се обично заглаве на нивоу гркљана. Као покушај организма да ослободи дисајне путеве јавља се интензиван рефлексни кашаљ, дијете отежано дише, зацрвени се у лицу.

Како помоћи дјетету?
Потребно је стимулисати дијете да кашље. Спонтани кашаљ је ефикаснији од било каквог маневра за уклањање страног тела. Уколико дијете не може да искашље, бори се за ваздух, пискаво плаче или почиње да плави, примјените сљедеће мере:

Дјеца узраста до годину дана:

1. окрените бебу лицем надоле (дуж ваше руке или ноге ако бебу држите у крилу) са главом нижом од трупа
2. дланом слободне руке пет пута ударите бебу између лопатица


3. окрените бебу лицем на горе, једним прстом пажљиво уклоните страни предмет ако је у устимаУколико нема знакова да је препрека помјерена (излети предмет, боље дисање..), примјените сљедеће:
1. окрените бебу лицем нагоре, са главом нижом од трупа
2. ставите два прста на доњу половину грудне кости бебе и пет пута притисните за око 1,5-2,5 цм.


3. поново провјерите да ли је страни предмет у бебиним устима.


Ако нема знакова побољшања позовите хитну помоћ, и даље покушавајте наизмјенично ударце у леђа и притисак на грудну кост док помоћ не стигне.
Дјеца старија од годину дана:

1. Мање дијете поставите преко вашег кољена и примјените пет удараца по леђима, између лопатица (старије дијете може и да стоји, нагето унапријед)


2. Након пет удараца провјерите да ли се страно тијело појавило у устима.


Ако нема знакова побољшања (излети страно тело, дијете боље дише), примјенити Хајмлихов маневар:

1. Станите иза дјетета које стоји, својим рукама испод пазуха дјетета обухватите грудни кош, руку стиснуту у песницу поставите на средину између пупка и доњег дела грудне кости, другом руком обухватите песницу.

2. Изведите пет узастопних покрета ка себи и на горе.


3. Поново провјерите да ли се страно тијело појавило у устима. Ако нема побољшања позовите хитну помоћ. И даље покушавајте наизмјенично ударце у леђа и Хајмлихов маневар док помоћ не стигне.

<< Назад
 
Вијести

Вријеме