Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Ујед медузе и морског јежа

 

МЕДУЗА


У грчким морима, али и другим, купачима пријети ујед медузе. Оне су провидне, желатинозне и најчешће их не примјетимо док пливамо. Тако да прво осјетимо симптоме уједа медузе, па је тек онда видимо, најчешће. Јавља се жарење, пецкање, свраб. Ожарено место је црвено, натечено, болно на додир, јасно ограничено од остале коже. У ријетким случајевима могу се јавити главобоља, слабост, малаксалост, несвјестица, мучнина, грчеви мишића, пад крвног притиска. Тада је неопходна хитна љекарска помоћ.


Шта урадити ако вас уједе медуза? Мјесто уједа оперите сланом водом, уклоните длачице од медузе, ако су вам остале у кожи. То се најбоље ради чистом пинцетом. Немојте трљати уједено место, нити се чешати, јер ћете само погоршати ситуацију. Можете промјену намазати неком противупалном кремом, топикалним кортикостероидом или попити таблету антихистаминика. Будите увијек обазриви када се купате у овим морима, добро погледаје, јер се медузе често појављују у јатима.


МОРСКИ ЈЕЖ


Убод на морског јежа вам се може десити ако ходате боси. Зато, ако знате да плажа на којој се купате има јежева, најбоље би било да имате пластичне сандале, у којима можете и да пливате.


Шта ако се ипак убодете на јежа? На мјесту убода ће вам се јавити бол, али то није ваш највећи проблем. Бодље обично остану и вире из стопала, а њих је најбоље да извади лекар или медицински радник. Наиме, те бодље су веома крте и ломљиве, па их неправилно извлачење може оставити у вашој нози, заломљене, када вам може требати и хирушка помоћ! Након вађења бодљи, љекар ће вам опрати мјесто убода, а даље можете мазати антибиотском кремом (Chloramphenicol, нпр.) или спрејом (Enbecin,нпр.). Традиционална средства која ублажују бол, а можете их мазати на кожу препоручиће вам локално становништво-смоквино млијеко и рибље уље.цине.
<< Назад
 
Вијести

Вријеме