Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Колапс код труднице

 

Трудницама није ни мало лако на екстремно високим температурама. У циљу избјегавања компликација које могу настати услед прекомјерног излагања високим тепмература труднице би требало да избјегавају излазак из куће у периоду од 10.00-17.00 часова, потребан је унос што већих количина течности, лагана исхрана и умјерена физичка активност у раним јутарњим или касним вечерњим сатима. Чак и када се придржавају свих мјера предострожности може доћи до колапса односно осјећаја слабости цијелог организма. У најгорем случају колапс може бити праћен и потпуним губитком свијести.

Први знаци колапса: нагло настала вртоглавица, нестабинст при ходу, општа узнемиреност, у љетњим месецима се углавном јављају након дуготрајног излагања високим температурама. Општи симптоми су углавном праћени лупањем срца, наглим падом притиска и премором.

Узроци колапса су бројни. У љетњим мјесецима најчешћи узроци колапса су сунчаница и топлотни удар. Узрок колапса може бити и поремећај срчаног ритма и низак притисак. Љето је период и значајно учесталих алергијских реакција које се могу манифестовати анафилаксом и колапсом. Колапс може бити неурогене и психогене природе. Многа тешка стања у медицини се манифестују колапсом као што су емболија плућа, емболија амнионском течношћу, дисекција абдоминалне аорте, прееклампсија и еклампсија.

При првим знацима колапса у трудноћи најважније је не паничити, уколико је трудница свјесна треба је смирити, ставити да сједне или уколико је могуће да легне на бок, треба обезбиједити што више ваздуха и правилну надокнаду течности (вода и негазирани природно цеђени сокови). У љетњем периоду најчешћи узрок колпаса је прегријавање те трудницу треба постепено расхлађивати најбоље стављањем хладних облога на потиљак.
Ако је могуће било би добро измјерити притисак и пулс. Уколико је колапс праћен губитком свијести неопходно је одмах позвати хитну помоћ, а трудницу ставити на бок због притиска плода на велике крвне судове.

Колапс је једно од најчешћих ургентих стања у медицини. Колапс никада не треба олако схватити нарочито не у трудноћи. Најважније је не паничити и унесрећеном указати прву помоћ док не дође Служба хитне медицинске помоћи. У трудноћи је веома важно слушати савјете гинеколога, придржавати се редовне терапије, ићи на редовне прегледе.

<< Назад
 
Вијести

Вријеме