Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Колапс

 Колапс је привремени пад крвног притиска који се дешава и потпуно здравим особама. Често се дешава код високих спољњих температура, спарног ваздуха, код дугог стајања, боравка у загушљивим просторијама, а  дешава се и при непријатним и стресним догадјајима. Погодују му и нагле промене температуре при изласку из климатизованих просторија напоље, јер разлике у температуре иду и до 10-15 степени, а организам нема времена да се тако брзо прилагоди. Колапсу веома доприноси и дехидратација (услед: пролива, повраћања, високе температуре, знојења, недовољног уноса воде и др. течности).

Потребно је водити рачуна да се не излази напоље у периоду од 10.00 до 17.00 часова, када је врелина највећа. Када излазите облачите одјећу свијетлих боја, лаких материјала, носите лепезу, флашицу воде. Ако сте имали пролив или повраћање тог дана, док трају овакве температуре, немојте излазити вани. Клима у стану и у колима не треба да буде максимално снижена. Избјегаваје дуго чекање у реду, нарочито у затвореним и загушљивим просторијама, а ако већ морате, урадите то у раним јутарњим сатима.

Уколико осјетите, малаксалост, зујање у ушима, слабост, нагон за повраћање, мучнину, примјетите или вам кажу да сте веома блиједи, почнете да се знојите, а претходно сте били у некој од претходно наведених ситуација, немојте да паничите. Седите на равно, савијте главу и ставите је између ногу, дишите полако и смирено. Замолите некога да вам донесе воде, умијте се и пијте у малим гутљајима. Ако имате поједите нешто слано. Раскомотите се и покушајте да се расхладите.

Када је особа свјесна, све радите као претходно речено. Ако је особа накратко изгубила свијест или вам се чини да ће сваког трена, поставите је да легне на леђа, подигните јој ноге, окрените главу у страну за случај да почне да повраћа, раскомотите је, умијте водом. Када дође себи, опет урадите исто: да сједне са главом међу ногама, пије воду у малим гутљајима.Колапс је безазлено стање, које пролази брзо и без последица.

Уколико особа не долази свијести; при паду повреди главу или има неку другу већу повреду која крвари; има грчеве цијелог тијела; жали се на бол у грудима; знате да је дијабетичар. Нипошто не дајте никакве лијекове на своју руку!
<< Назад
 
Вијести

Вријеме