Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Крварење из носа код дјеце

Крварење из носа је честа појава код дјеце и то најчешће старијег узраста. Не јавља се код новорођенчади и одојчади, већ код дјеце која су активна, која се играју, напрежу, ударај, чачкају нос и слично. Узраст јављања је од 2-3 год. па до 18 год.

У сваком узрасту узроци крварења могу бити прехладе, алергије - када дијете кија, кашље, дува нос и сув, топао ваздух у непровјетреним просторијама нарочито зими. Урођена слабост крвних судова носа такође даје честа и упорна ноћна крварења.
Озбиљна обољења - смањење броја крвних плочица - тромбоцита. Смањење способности крви да се згруша јављају се ретко као узрок крварења.

Заустављање крварења у пет корака:

  1. Млађем дјетету треба обрисати крв марамицом и утврдити из које ноздрве крв "иде". Већа дјеца треба да издувају нос и тако га очисте од "слинице" или страног тела.
  2. Дијете треба да сједне и нагне главу напред. Овако се прати количина крви коју дете губи, а и не гута крв.
  3. Извршити притисак на ноздрву из које крв тече прстом, тако да се ноздрва "слијепи" са коштаном преградом носа. За све време треба дисати на уста.
  4. Притисак на нос треба да траје десет минута. Прије тог времена не треба вршити провјеру, јер ако крварење није стало, поступак понављамо.
  5. Ако после 10-15 минута не стане крварење, треба узети капи за нос. Њихова улога је да сузе крвне судове у ноздрви која крвари. Ставља се пар капи и понови притисак на ноздрву у времену од петнаест минута.

Уколико крварење не стане обавезно се јавити надлежном љекару.

<< Назад
 
Вијести

Вријеме