Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Тест на окултно крварење (Адлер Wебер)

Адлер Wебер-ов тест је један од тестова за рано откривање рака дебелог цријева.

Овај тест односи се на откривање микро трагова крви у столици која није видљива простим оком у столици. Он се користи за пробир обољелих, али има своја ограничења која ваља знати. Осјетљивост теста је око 50 % за карцином, а специфичност 25-40 %. Тест може због наведених ограничења бити лажно позитиван; код људи који су узимали црвеног меса, жељеза, ацетилсалицилне киселине или због крварења из дивертикула, хемероида или горњег дијела гастроинтестиналног тракта. Тест може бити и лажно негативан код интермитентног ( повременог ) крварења . То се може догодити када постоји рак али не крвари у дане када дајемо узорак столице и тако га не можемо открити или код узимања Ц витамина. 

Међутим без обзира на мањкавости овог теста с обзиром на могућност широке примјене, користи се у цијелом свијету за пробир обољелих, јер сви који имају једну од три узорка столице позитивну на присутност крви у столици, упућују се на колоноскопију. Овај тест се препоручује свима страијима од 50 година, а они који имају у обитељи рак дебелог цријева требали би се упућивати на овај тест већ након 40 година живота. Доктор који свог пацијента с једним од наведених разлога шаље на овај тест, мора знати његове недостатке, тако да уколико добије резултате које не очекује, треба у складу с пацијентовим симптомима или неким другим сигналима учинити додатне дијагностичке претраге и праћење .

 Напомена:

Правилно узимање узорка за анализу: Нису потребна ограничења у исхрани прије извођења нашег теста. Алкохол, те терапија аспирином, индометацином, фенилбутазоном, кортикостероидима и резепином могу узроковати крварење у пробавном тракту. Због тога би се ови лијекови требали престати узимати 2 дана прије теста. Узорак је врло једноставно узети. Потребно је одврнути поклопац на који је причвршћен апликатор те са апликатором убости у столицу (фецес), на три, насумце изабрана мјеста. Тоалетним папиром се пребрише апликатор, на тај се начин уклања сувишак узорка. Након тога се флашица добро затвори и протресе; на тај начин се измијешају узорак и транспортни медиј.

 
Вијести

Вријеме