Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Шта је то ПАРОДОНТОПАТИЈА?

ПАРОДОНТОПАТИЈА је обољење потпорног апарата зуба, тј. ткива која учвршћују зуб у кости. Ово обољење у свијету представља велики здравствени, социјални и економски проблем јер преко 90% популације старије од 30 година има неки облик пародонтопатије. Штавише, према броју обољелих у свијету ова болест заузима треће мјесто, одмах иза кардиоваскуларних и психијатријских обољења.

 Ток болести

Пародонтопатија се дуго времена развија без изражених симптома. Пацијент јој, обично, не придаје значаја и долази код стоматолога да тражи помоћ кад су зуби потпуно расклаћени или су чак почели да испадају. Први знаци који би могли указати на почетак болести је крварење десни приликом прања зуба. Затим се десни постепено повлаче, корјенови зуба постају огољени. Процес даље напредује, зуби се све више клате.

 

Узроци настанка

Главни узрок за настанак пародонтопатије је дентални плак- то су меке наслаге на зубима у којима је развијена богата бактеријска флора. Те бактерије узрокују запаљење десни, а како запаљенски процес напредује долази до постепеног разарања виличне кости.

 Како спријечити настанак пародонтопатије?

Од пресудне је важности беспрекорно одржавање хигијене уста и зуба, довољно често и правилно прање зуба. Такође, треба елиминисати факторе ризика као што су лоше навике у исхрани и пушење. Не треба напомињати да се редовне посјете стоматологу сваких шест мјесеци подразумијевају па ако и дође до појаве првих симптома болест се може зауставити у почетном стадијуму.

 

 

 
Вијести

Вријеме