Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Ницање зуба!

Родитељи са нестрпљењем очекују ницање првог зубића код бебе. То се обично деси између 6-ог и 8-ог мјесеца, мада нас врло често бебе „изненаде“ првим зубићем који се појави знатно раније. Неки малишани ово поднесу сасвим лако, док је код других јако изражена узнемиреност. Углавном сва дјеца имају повећано лучење пљувачке у овом периоду.

Препоручљиво је да дјетету у овом периоду дате мало тврђу играчкицу од гуме да је грицка или сиса.

 

Беби ће прво нићи два доња централна сјекутића, дакле двије доње јединице, а затим двије горње јединице. У првој години живота обично никну четири горња и четири доња сјекутића.

Са напуњених 2-2,5 године већина дјеце има све млијечне зубе.

 

Први стални зуби се појављују у 6-ој години и то су први стални молари ( „шестице“), а непосредно потом почиње и смјена доњих сјекутића. Затим ничу горњи сјекутићи и у 8-ој години премолари („четворке“ и „петице“). Око 11. и 12. године ничу други стални молари („седмице“) и очњаци. Умњаци („осмице“) се појављују у устима послије 16. године, али се често дешава да ови зуби недостају или су блокирани у вилици што се назива импакција.

 

Присуство млијечних зуба до времена када почиње смјена је важно јер се на тај начин чува простор за сталне зубе. Рани губитак млијечних зуба углавном доводи до губитка простора за други премолар („петицу“) и очњак, који тада ничу ван зубног низа, или не никну уопште. Уколико, ипак, дође до прераног вађења зуба, дјетету се израђује посебна протезица са чуварима простора.

Бројни су поремећаји у периоду смјене зуба, а најбољи начин да се на вријеме открију и лијече су редовне посјете стоматологу сваких шест мјесеци.

 

 
Вијести

Вријеме