Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Ортопедија вилица

ОРТОПЕДИЈА ВИЛИЦА је превентивна грана стоматологије јер се терапијским захватима побољшава функција дисања, жвакања, гутања, говора, смањују се услови за настанак обољења зуба и пародонцијума. Отклањањем разних деформација у предијелу органа за жвакање индиректно се утиче на правилан развој цијелог организма, на психички и интелектуални развитак дјетета, као и на естетику.

Аномалије се могу подијелити на урођене и стечене; неправилности појединих зуба, неправилности групе зуба и неправилности вилица (загрижаја).

 

Сви терапијски захвати у ортопедији вилица подразумијевају помијерање зуба, исправљање вилица и њихово довођење у оптималан однос који индивидуалан за сваког пацијента. Ово се остварује примјеном ортодонтских апарата који могу бити мобилни и фиксни.

        МОБИЛНИ ОРТОДОНТСКИ АПАРАТИ примијењују се у мјешовитој дентицији и могу се користити све док траје раст и развој, док се фиксни апарати по правилу не примијењују прије 12-е године живота. На темељу дијагнозе ортодонт поставља индикацију за врсту апарата. Не може се рећи који је апарат бољи јер у зависности од врсте и озбиљности аномалије, те старости пацијента одлучује се који ће се апарат примијенити. Постоје бројне мобилне ортодонтске направе од којих неке обухватају обје вилице док се друге израђују за сваку вилицу посебно. Мобилне направе које утичу на промјену међувиличних односа најбоље је примијењивати у периоду препубертетског убрзавања раста јер се тад добијају најбољи и најбржи резултати.

 

        ФИКСНИ ОРТОДОНТСКИ АПАРАТИ се по правилу користе у трајној дентицији, мада постоје случајеви када се могу примијенити и у мјешовитој дентицији. Ортодонт поставља фиксни апарат који се састоји од прстенова, бравица, жице, те рпи редовним контролама активира сам апарат мијењањем жица или стављањем одређених активних елемената (гумица, федера и сл.). током ношења фиксног ортодонтског апарат непходно је проводити темељиту хигијену, те осим класичног четкања треба користити специјалне ортодонтске четкице, интердентални конац и сл. Нкон завршене ортодонтске терапије фиксним апаратом потребно је носити мобилни апарат како би се задржало стање постигнуто терапијом.

 

 
Вијести

Вријеме