Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Едукација ученика ОШ “Меша Селимовић” Јања
29.03.2024.
Арифа Јунузовић, медицинска сестра-техничар породичне медицине одржала је 15.03.2024. године предавање представницима ученика од IV-IX разреда ОШ “Меша Селимовић” у Јањи.

 

Предавању је присуствовало 39 ученика од којих је 19 дјечака и 20 дјевојчица.  Тема предавања је била "Енергетски напици и штетности по здравље".

Ученици су прије почетка предавања имали обавезу да попуне анонимну анкету, чији је био циљ добијање података о томе колико су дјеца конзумирала енергетске напитке и  да ли су упућени у њихову штетност по здравље.

Предавање сестре Арифе са ученицима прошло је у пријатној атмосфери и доброј комуникацији.

У комуникацији са ученицима, од 39 ученика само 4 ученика се изјаснила да никада нису пробали енергетске напитке, док је преко 50% ученика изјаснило се да су пробали енергетске напитке и осјетили одређене промјене у виду бола у желудцу, убрзаног рада срца, несанице, главобоље и прекомјерног знојења.

Ученици у разговору су се изјаснили да су упознати да енергетске напитке није дозвољено да конзумирају дјеца, и да наводе разлог  конзумирања самих напитака привлачност рекламе, осјећај енергије и осјећај будности у школи.

Као превенција у наредном периоду предлаже се забрана продаје енергетских напитака дјеци до 18. година, едукација у школама о штетности и последицама које изазивају енергетски напици, као и разговор и упознавање родитеља на одјељенским састанцима о штетности и последицама енергетских напитака.

 



 
Вијести

Вријеме