Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Промоција књиге "Менаџмент у здравству"
03.09.2014.

У пуној сали Центра за културу у Бијељини одржана је промоција књиге „Менаџмент у здравству“ аутора доцент др Златка Максимовића и сарадника, а у издању Медицинског факултета у Бања Луци.

Аутори, доцент др Златко Максимовић, доцент др Северин Ракић, др Срђан Мијатовић, Ружица Јелисић и Чедомир Радовановић, су на врло разумљив начин обрадили пет најзначајнијих области у управљању здравственим установама: лидерство, управљање инфраструктуром, управљање људским ресурсима и управљање финансијама, притом водећи рачуна да све буде поткрепљено практичним примјерима. Према ријечима аутора, ове области су одабране јер (1) су менаџери било ког нивоа некомплетних без основних знања и вјештина у свакој од тих области, (2) актуелна ситуација у здравству Републике Српске захтијева паралелан рад менаџера у свим тим областима и (3) није доступна адекватна литература (културолошки прилагођена окружењу у Републици Српској) коју би менаџери установа могли искористити за самостално унапређење својих компетенција у овим областима.

„ Полазна идеја за писање ове књиге је жеља да се другима прикажу наша искуства, како позитивна тако и она лоша. Књига је намијењена директорима здравствених установа, али и руководиоцима свих нивоа - начелницима, шефовима, главним сестрама," образложио је доцент др Златко Максимовић.

Професор др Милан Скробић, декан Медицинског факултета у Бања Луци и један од рецезената књиге, истакао је да посебну вриједност овој монографији даје то што су у писану форму преточена искуства у руковођењу једним од највећих и најбоље организованом Дому здравља у Републици Српској. Осим тога, ово ће бити и уџбеник који ће студенти медицине користити током другог циклуса студија, закључио је професор Скробић.

„Значај ове монографије је што је то једина књига писана на српском језику која обрађује ове области. Добро су идентификоване и узете у обзир актуелне потребе менаџера здравствених установа. Дјело је написано разумљивим стилом, а велики број практичних илустрација омогућује разумијевање проблематике од стране особа које имају различит ниво искуства у руковођењу здравственим установама", ријечи су рецезента, професора др Недељка Радловића, генералног секретара Српског лекарског друштва.

 



 
Вијести

Вријеме