Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Лабораторија Дома здравља Бијељина прва у БИХ акредитована према стандарду ISO 15189
08.10.2014.
Дом здравља Бијељина наставља у смјеру унапређења квалитета пружене услуге, о чему свједочи сертификат који смо управо добили.

Наиме, у претходном периоду смо завршили процес акаредитације Службе лабораторијске дијагностике према међународном стандарду за медицинске лабораторије, ИСО 15189:2007. Поступак акредитације је спровео Институт за акредитацију Босне и Херцеговине као једино акредитационо тијело у Босни и Херцеговини.

„Резултати лабораторијског испитивања су улазне информације љекару за успостављање дијагнозе и дефинисање поступка лијечења, због тога лабораторијски резултати морају бити тачни и поуздани. Акредитација лабораторија се користи широм свијета као средство за потврђивање њихове техничке компетентности за обављање одређених врста испитивања. Колико је озбиљан процес акредитација лабораторије показују двије чињенице, и то : да је Служба лабораторијске дијагностике Дома здравља Бијељина прва акредитована медицинска лабораторија у БиХ и да је процес припреме трајао скоро 4 године", изјавио је директор установе доц.др Златко Максимовић.

Сам процес припреме састојао се из неколико цијелина: припрема адекватног простора и опреме, усавршавање особља кроз специјализације и едукације и усавршавање метода лабораторијског испитивања.

„Припремом лабораторије смо унапредили поступак лабораторијског испитивања, уредили простор, обезбједили савремену опрему и, оно што је најважније, усавршили кадар. Једно од највећих унапређења у лабораторији јесте информациони систем за лабораторију, софтвер који посједује свега неколико здравствених установа у БиХ, а од скора и лабораторија Дома здравља Бијлејина. Процес унапређења квалитета рада лабораторије није једноставан траје дуго и наставиће се на континуираном унапређењу квалитета. Поред тога, акредитацијом лабораторије подижемо конкурентност на тржишту и спремни смо да радимо лабораторијска испитивања трећим лицима као комерцијалну услугу, а добијањем сертификата о акредитацији лабораторија је у сваком тренутку у стању да своје клијенте увјери да су резултати испитивања које она врши поуздани, а само испитивање извршено на компетентан начин. Потврду тачности лабораторијских анализа добијамо  спољном контролом тачности добијених анализа у лабораторији БИОРАД у Сједињеним Америчким Државама", додао је доцент Максимовић.

Начелница Службе лабораторијске дијагностике Милена Ловре је навела податак да се у  лабораторији Дома здравља Бијељина у просјеку прими 200 пацијената дневно, што значи да се сваког дана уради просјечно 2000 анализа.

 



 
Вијести

Вријеме