Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Ларингитис

Акутни субглотисни ларингитис представља запаљење гркљана које доводи до отока слузокоже и посљедичног сужења дисајног пута. Због малог пречника дисајног пута код дјеце чак и мали оток слузокоже доводи до великог сужења дисајног пута. Ово је обољење које је често у дјечијем узрасту, са максимумом јављања између 6 мјесеци и 6 година. Може се јавити и код старије деце али са благом клиничком сликом (најчешће само промукли кашаљ). Изазван је најчешће вирусима и јавља у јесењим и зимским месецима, нарочито при наглим температурним промјенама, а чешћи се јавља код дјечака.

Клиничка слика:

Симптоми се обично јављају након 2-3 дана од инфекције горњих дисајних путева (цурење носа, бол у грлу), дијете може бити са или без лако повишеном тјелесном температуром. Надражајни, промукли кашаљ, налик "лавежу пса" се јавља најчешће ноћу, буди дијете из сна, које је уплашено и узнемирено. Може се чути карактеристичан груб звук приликом дисања (најчешће приликом удаха), који се назива стридор. Кашаљ и стридор се погоршавају са плачем. У лакшим облицима болести дете само промукло кашље. У средње тешким облицима поред кашља јавља се и стридор у миру, дијете може да увлачи међуребарне просторе приликом дисања, увлачи јамицу на предњој страни врата, између кључних костију. Дијете никада није модро.
У тешким облицима дијете се бори за ваздух, модро је у лицу (уснице). На срећу најтежи облици ларингитиса су и најрјеђи.

Како помоћи дјетету:

1. Не паничити,

2. Трудите се да умирите дијете, ставите га у ваше крило да сједи (плач и узнемиреност дјетета погоршавају кашаљ и стридор),

3. Унијети дијете на 2-3 минута у просторију испуњену топлим, влажним ваздухом (пустити врућу воду у купатилу док се не испуни воденом паром), а потом ставите дијете крај отвореног прозора да удише хладан ваздух. Ово често помаже да се напад кашља брзо смири,

4. Ако је дијете већ раније имало епизоде ларингитиса, сљедити упутства педијатра (најчешће инхалације детета Пулмицорт респулама).

Када треба отићи доктору медицине:

1. Ако дијете има високу температуру, одбија храну, малаксало је, плувачка се циједи низ отворена уста, говор је тих (због сумње на епиглотитис, запаљење изазвано бактеријама),
2. Ако се бори за ваздух, увлачи међуребарне просторе, модро је у лицу,
3. Ако сте пробали са удисањем топлог-хладног ваздуха или сте по савјету педијатра инхалирали дете Пулмицорт респулама, а нема побољшања (дијете и даље тешко дише, напад кашља се не смирује).
<< Назад
 
Вијести

Вријеме