Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Превођење пацијената обољелих од дијабета типа 2 на инсулинску терапију.
08.09.2009.
Служба Породичне медицине ДЗ у сарадњи са Ендокринолошком службом Опште болнице у Бијељини, отпочела је превођење пацијената обољелих од дијабета типа 2 на инсулинску терапију.

Ову новину у раду породичних љекара у нашој служби иницирало је Министарство здравља и социјалне заштите РС и фармацеутска кућа Ново Нордисц, а у оквиру пројекта „ Диабетес меллитус у РС“. Пројекат предвиђа превођење 100 пацијената обољелих од дијабета типа 2, код којих је болест у трајању најмање 3 године, а гдје досадашња терапија није дала очекиване резултате.

       Пацијенти који имају препоруку од свог породичног љекара о преласку на инсулинску терапију и који су мотивисани за овакав вид даљег лијечења, треба да се јаве неком од следећих љекара у Служби Породичне медицине: Др Милија Цвијетиновић, Др Станија Јовичић, Др Љубица Јеремић, Др Мира Гаврић и Др Амела Вићановић.

       Сваки пацијент преведен на инсулинску терапију це добити бесплатно апарат за мјерење шећера у крви, биће обучен да самостално апликује инсулин, едукован о дијабетској исхрани и самопомоћи код хипогликемије.

      У марту 2009. године 20 љекара из ДЗ Бијељине присуствовало је стручном предавању из области дијабета, а у организацији предавача са Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма КЦ Бања Лука што је био предуслов да се инсулинска терапија отпочне уводити у амбулантним условима.

      Најновија препорука водећих дијабетолога је да се не касни са увођењем инсулинске терапије код обољелих од DIABETES MELLITUS- A тип 2 јер само регулисан ниво шук-а одлаже настанак дијабетичних компликација ( мождани и срчани удар, губитак вида, смањење бубрежне функције, дијабетско стопало са посљедичном ампутацијом ...) које су неминовне код нерегулисанод дијабета.

      Повјерење и сарадња са изабраним породичним љекаром је најбољи пут ка успијешној терапији. 
Вијести

Вријеме