Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Друга фаза истраживања „Балканске ендемске нефропатије“
06.06.2009.
У суботу, 6. Јуна, у Доњем Црњелову је обављена друга фаза истраживања „Балканске ендемске нефропатије“ које је организовано у сарадњи Медицинског факултета у Фочи, Дома здравља Бијељина и Општине Бијељина.

-У првој фази испитивања, крајем марта мјесеца, прегледано је преко 800 становника Црњелова. Данас ће бити прегледано око 100 пацијената, а додатних 80 пацијената ће прегледати породични љекари. Свим пацијентима се поред прегледа љекара ради ултразвучни преглед бубрега, ЕКГ, комплетна лабораторијска обрада крви и урина, а додатне анализе крви ће се радити на Медицинском факултету у Фочи и Београду, изјавио је директор Дома здравља Бијељина Mr sci.med.dr Златко Максимовић.

 

Истраживању у Доњем Црњелову је присуствовала Prof.dr Љубица Ђукановић, професор на Медицинском факултету у Фочи. Говорећи о „Балканској ендемској нефропатији“ професорка је рекла да је ово болест са оскудном симптоматологијом те се због тога открива доста касно, такорећи у поодмаклој фази. Међутим, проценат обољелих у Доњем Црњелову се није повећао у односу на 1971. годину тако да се може рећи да на овом простору болест стагнира што професорка Ђукановић приписује бољим условима живота, редовним љекарским прегледима и доброј контроли крвног притиска.

  
Вијести

Вријеме